Карта сайту
Приватна зона


Новини

Звернення до керівників, працівників і студентів вищих навчальних закладів України!

Шановні колеги!

Керівництво та працівники Міністерства освіти і науки України щиро дякують всім керівникам, трудовим колективам і студентам, які в складні для української держави та українського народу часи не забувають про тих наших співвітчизників, які перебувають в зоні бойових дій і, щоденно ризикуючи своїм життям, захищають нашу Батьківщину, її суверенітет, територіальну цілісність і недоторканність, а також відстоюють наші з вами конституційні права і права наших дітей на життя, роботу і навчання в мирному демократичному суспільстві. Серед цих героїв багато і тих жителів Донбасу, чиї діти (вихованці, студенти) приїхали до ваших навчальних закладів, намагаючись продовжити своє навчання на безперервній основі. Будьмо уважні до них, їхніх потреб і нагальних проблем! Проявимо свою українську гостинність, людяність і гідність!

Дякуємо тим керівникам і працівникам навчальних закладів, які уважно слідкують за діями і рішеннями Міністерства освіти і науки України, спрямованими на максимально швидке вирішення всіх нагальних освітніх потреб і проблем наших співвітчизників, які переселилися з Донецької та Луганської областей, і особливо дякуємо тим, хто не залишається пасивним «виконавцем спущених згори рішень» і активно пропонує конкретні шляхи вирішення тих чи інших питань.

Дякуємо також тим, хто уважно ознайомився з розпорядженням Кабінету Міністрів України від 27 серпня 2014 року № 785-р і відповідним роз’ясненням Міністерства від 1 вересня 2014 року № 1/9-440 (http://www.mon.gov.ua/ua/hotline), а також тим, хто, розуміючи складність ситуації, чітко і неухильно намагається дотримуватися всіх прописаних правил і процедур, з повною відповідальністю самостійно приймає адекватні рішення з тих питань, які з якихось причин не згадані у цих документах (керуючись принципом автономії навчальних закладів України).

Разом з тим, до Міністерства щоденно звертаються студенти чи їх батьки з проханням надати конкретні роз’яснення щодо їхніх невизнаних прав, або ж зі скаргами на дії чи бездіяльність керівників і працівників окремих навчальних закладів України.

Звертаємо увагу на зміст лише частини скарг, які засвідчують незнання і порушення відповідного розпорядження Кабінету Міністрів України і роз’яснення МОН щодо його виконання:

- відмовляють у «допуску до навчання» у зв’язку з тим, що «розпорядження КМУ діяло до 15 вересня» (звертаємо увагу, що жодних часових рамок дії розпорядження Уряду не встановлено);

- не включають до списку академічної групи;

- не допускають до участі у семінарах, практичних заняттях;

- відмовляють у підготовці курсових та інших письмових робіт нарівні з іншими студентами тощо;

- не оцінюють роботу студента на заняттях;

- кажуть про те, що ніхто іспити (заліки) у них приймати не буде;

- пропонують повернутися назад у свій ВНЗ;

- наполягають (з використанням різних аргументів) на укладенні контракту або сплаті «вступних» внесків;

- кажуть, що якщо Донецький (Луганський) ВНЗ відрахує студента на підставі того, що він не приступив до занять, зокрема дистанційних, то ВНЗ, що зарахував студента як «тимчасово допущеного до занять», так само його відрахує;

- кажуть, що при такому статусі студент не отримає диплом тощо.

Міністерство освіти і науки України наголошує на неприпустимості цих і подібних до них дій чи розмов та ще раз звертає увагу на те, що всі перераховані дії чи слова є порушенням як розпорядження Кабінету Міністрів України, так і конституційного права громадян України «безоплатно здобувати вищу освіту в державних і комунальних навчальних закладах на конкурсній основі» (ч. 3 ст. 53 Конституції України), яке вони раніше вибороли під час проходження ЗНО чи вступних випробувань. Крім того, такі дії окремих керівників і працівників ВНЗ призводять до порушення впевненості наших співгромадян у тому, що українська «держава забезпечує доступність і безоплатність … вищої освіти у державних і комунальних навчальних закладах» (ч. 2 ст. 53 Конституції), а також до порушення конституційних засад діяльності держави, що закріплені у статті 3 нашого Основного Закону.

Міністерство також ще раз «звертає увагу керівників вищих навчальних закладів на необхідність першочергового поселення у гуртожитки зазначеної категорії студентів та просить взяти під особистий контроль оперативне вирішення всіх проблемних питань» (див. лист МОН від 01.09.2014 р. № 1/9-437). Враховуючи те, що багато сімей цих студентів залишилися без своїх будинків, батьки перебувають у пошуках хоча б якоїсь роботи, а самі студенти поки-що дуже часто не отримують стипендії (з різних причин), Міністерство у цьому ж листі рекомендувало використовувати для їх поселення гуртожитки будь-яких професійно-технічних чи вищих навчальних закладів, що розташовані у відповідному населеному пункті.

Отже, забезпечення кожного студента вищого навчального закладу Донецького чи Луганського регіону увагою, позитивним ставленням і хоча б мінімальними житловими умовами (ліжко-місцем у гуртожитку, вільній квартирі, дачному будинку тощо) є справою честі керівника, колективу та студентства вищого навчального закладу, а також «лакмусовим папірцем» рівня політичної відповідальності, високої освітянської культури та готовності «брати участь в управлінні державними справами» (ст. 38 Конституції).

Кожен з нас повинен зробити все для того, щоб максимально допомогти кожній конкретній людині (абітурієнту, студенту, батькам, їх родичам тощо) у вирішенні її проблем.

З іншої сторони Міністерство освіти і науки України закликає всіх наших співвітчизників з Донецької та Луганської областей, які змушені були залишити власні будинки і переїхати до інших регіонів України, - з належною повагою та уважністю ставтесь до традицій, побуту, релігійних переконань та культурних цінностей тих громадян, їхніх сімей, трудових, студентських (учнівських) колективів тощо, які так само змушені (не з власної волі чи власного бажання) змінювати свої усталені традиції, намагаються допомогти вирішенню ваших проблем, впускають вас у свої оселі, залучають до своїх колективів тощо. Нагадуємо, що кожна людина має не лише права, а й «обов’язки перед суспільством, в якому забезпечується вільний і всебічний розвиток її особистості» (ст. 23 Конституції України).

Ставтесь з повагою та шаною один до одного!

Шановні колеги!

Керівництво і працівники Міністерства звертаються до кожного з Вас, кожного Освітянина – керівника, працівника чи студента вищого навчального закладу – з проханням щоденно і щохвилинно реально проявляти свою громадянську позицію, людяність, відданість Українському народові та цінностям демократичного суспільства, «піклуючись про зміцнення громадянської злагоди на землі України, прагнучи розвивати і зміцнювати демократичну, соціальну, правову державу, усвідомлюючи відповідальність перед Богом, власною совістю, попередніми, нинішнім та прийдешніми поколіннями» (преамбула Конституції – Основного Закону України).

З повагою,

Міністр освіти і науки України Сергій Квіт

Джерело: Міністерство освіти і науки України

Останні новини

Loading

календар подiй

19 квiтня 2024
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

RSS