Карта сайту
Приватна зона


Новини

КАРТА УКРАЇНИ З … МЛИНЦІВ

Незвично та креативно підійшли до святкування Масляної студенти факультету туризму, готельного та ресторанного бізнесу КУТЕП та Економіко-юридичного училища. Студенти виготовили та заповнили карту України млинцями та налисниками: кожна область – різна начинка, що асоціюється із цим краєм. Цікавою була й презентація: на карті з’явились торбиночки, квіти, човники, фортеці з млинців.

Під час презентації студенти дізналися про історичні та регіональні особливості цього свята. Адже традиції святкування були збережені до початку ХХ ст., а наразі відроджуються. Це свято має безліч локальних назв: Масниця, Масляна, Запусти, Пущення, Пироги, Колодка, Колодій, Заговини, Сирний тиждень, Бабське свято тощо. Це був перехід протягом тижня від м’ясних страв до набілу (молочних). Цей тиждень господині варили вареники з сиром, пекли пиріжки, млинці, а в останній день перед Великим Постом збирались на гуляння до сусідів, родичів, сватів, кумів. Молодь робила в складчину вечорниці.

Часто з Сиропусним тижнем збігалося стародавнє свято Колодій. На це свято жінки отримували необмежену владу над чоловіками і гуляли цілий тиждень, проводячи обряд «народження та похорон Колодки». Колодка символізувала частину Дерева Життя, але часто ставала засобом «тортур та принижень» для неодружених хлопців та дівчат. Жіночки брали колоду та йшли до тих осель, де хлопці лінуються засватати або дівчата занадто перебирають хлопцями, прив’язували колоду до ноги винуватцям та вимагали викуп. Цей обряд отримав назву «волочіння колодки», бо ж самому знімати колодку вважалося гріхом, от і доводилось хлопцям іноді ціле дерево за собою волочити. Тому більшість намагалася відкупитися продуктами та грішми, на що потім й гуляли.

Відродження традицій може бути цікавим для сучасної молоді. Це яскраво довело свято, що влаштували студенти Університету та Училища. Дякуємо всім за участь.

Олена Міхо

ФОТОЗВІТ

  •  

  •  

  •  

  •  

  •  

  •  

  •  

  •  

Останні новини

Loading

календар подiй

16 квiтня 2024
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

RSS